علل ابتلا
عوامل خطر سرطان پستان
به هر عاملی که احتمال ابتلای فرد به سرطان را افزایش دهد، عامل خطر میگویند. اگرچه عوامل خطر اغلب بر بروز سرطان تاثیر میگذارند، اما بیشتر آنها مستقیما باعث سرطان نمیشوند. بهطورمثال برخی از افراد در معرض چندین عامل خطر هستند اما ممکن است هرگز به سرطان مبتلا نشوند و برعکس، برخی دیگر که در معرض هیچ عامل خطر شناخته شدهای نبودهاند، دچار سرطان میشوند.
آگاهی از عوامل خطر و مشورت با پزشک، به شما کمک میکند تا سبک زندگی سالمتری را انتخاب کنید.
بیشتر سرطانهای پستان، از نوع اسپورادیک (پراکنده) هستند. به این معنی که علت ایجاد آنها، آسیب تصادفی به ژنهای فرد، پس از تولد است و احتمال اینکه فرد این ژنها را به فرزند خود منتقل کند وجود ندارد. علت اصلی این آسیبهای ژنتیکی نیز، ترکیبی از قرار گرفتن در معرض عوامل درونی یا هورمونی، عوامل سبک زندگی، عوامل محیطی و فیزیولوژی طبیعی فرد میباشد.
از طرفی دیگر سرطانهای ارثی شیوع کمتری دارند و تنها 5 تا 10% از موارد سرطانهای پستان را تشکیل میدهند. این نوع سرطان زمانی اتفاق میافتد که تغییرات ژنی یا جهش، در خانواده وجود داشته و از والدین به فرزند منتقل شود. بسیاری از این جهشها در ژنهای سرکوبگر توموری مانند BRCA1، BRCA2 و PALB2 رخ میدهند. این ژنها به طور معمول از رشد خارج از کنترل سلولها و سرطانی شدن آنها جلوگیری میکنند؛ بنابراین جهش در این ژنها میتواند باعث رشد و تکثیر خارج از کنترل سلولها و در نتیجه سرطان شود.
عوامل خطر سرطان پستان را میتوان در چند گروه دستهبندی کرد: